0516 512550

Corona: Informatie voor alle patienten

Bericht aan alle inwoners van Ooststellingwerf

Alle huisartsen in Ooststellingwerf werken met elkaar samen om zo voorbereid te zijn op de verwachte toestroom van corona-patiënten. In dit bericht leggen we graag uit hoe we ons met elkaar voorbereiden op de corona-zorg en misschien nog wel belangrijker: wat u daarvan als inwoner van Ooststellingwerf merkt.    

Mag ik de huisartsenpraktijk bellen?  

Dit is één van de meest gestelde vragen van de afgelopen dagen. Ja, de huisartsenpraktijk is gewoon open voor al uw medische vragen. Heeft u hulp nodig, aarzel dan niet ons te bellen. Wel maken we hierin een onderscheid tussen corona-klachten en andere klachten.  

Gaat het om corona-klachten? Dan houden wij vast aan het landelijk beleid en dat is thuisblijven. Bent u verkouden of hoest u? Dan blijft u binnen. Hiervoor hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts. Merkt u een verandering en voelt u zich zieker worden? Dan neemt u wel contact op met de huisartsenpraktijk. Vindt de huisarts of doktersassistent het nodig u te zien? Dan komt u naar het aparte hoestspreekuur in Oosterwolde, of legt de huisarts een visite af bij u thuis.    

Wat betreft de ‘andere klachten’: Als u overdag huisartsenhulp nodig heeft, dan neemt u net als anders contact op met de eigen huisartsenpraktijk. Heeft u ’s avonds, ’s nachts of in het weekend huisartsenzorg nodig? Dan belt u de dokterswacht (telefoonnummer: 0900 – 1127112)  

Voor de zorg aan mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, hoge bloeddruk (ketenzorg) geldt het volgende. De consulten op de praktijk gaan voorlopig niet door. De praktijkverpleegkundige neemt telefonisch contact met u op en bespreekt samen met u hoe het gaat.  Indien nodig wordt er een afspraak gemaakt op het spreekuur. En mocht u klachten hebben is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf contact op te nemen met de huisartsenpraktijk. 

Is het veilig om naar de dokter te gaan?  

Alle huisartsen in Ooststellingwerf werken op dezelfde manier en zorgen ervoor dat patiënten met corona-klachten naar een aparte locatie in Oosterwolde gaan. Ook op onze huisartsenposten houden we de corona-patiënten gescheiden van patiënten met andere klachten.   Zo voorkomen wij verspreiding van het virus.

Ook hebben huisartsen en doktersassistenten sinds kort de mogelijkheid om zich te laten testen op corona. Als dat inderdaad geconstateerd wordt, gaat de huisarts of doktersassistent thuis in quarantaine totdat hij of zij volledig is hersteld. Ook hebben onze huisartsen alle beschermende middelen die zij nodig hebben voor een corona-consult of corona-visite. Daarbij wordt een heel strikt protocol gebruikt, dat uitsluit dat de huisarts mogelijk de volgende patiënten besmet.    

Hoestpoli huisartsen Ooststellingwerf

Voor patiënten met klachten die kunnen wijzen op Corona besmetting hebben wij een aparte locatie in Oosterwolde. U kunt daar niet zelf een afspraak voor maken. Uw eigen huisarts zal met u overleggen of u daar naar toe moet voor een afspraak. De assistente zal u dan vertellen waar u in Oosterwolde moet zijn. U blijft in uw auto wachten totdat de assistente van de hoestpoli u belt om binnen te komen. Ook krijgt u een telefoonnummer van de locatie. Dit nummer kunt u bellen mocht u de locatie niet kunnen vinden. Het is niet de bedoeling dat u voorbijgangers aanspreekt of bij mensen aan gaat bellen om de weg te vragen!

Hoe kunt u helpen?

We rekenen op uw hulp om besmetting te voorkomen. Onder andere door binnen te blijven bij milde klachten en door uit te spreken of u koorts heeft wanneer u contact opneemt met de eigen huisarts of huisartsenpost. De huisarts die de ‘andere klachten’ consulten of visites doet is immers niet in een beschermend pak gekleed. Vermoedt u dat u corona-klachten heeft? Geef dat dan duidelijk aan als u ons belt. Zowel voor uzelf, voor uw dierbaren als voor uw zorgverleners.   

U kunt ook zelf via Thuisarts.nl een coronatest doen.  Met deze test kunt u kijken of uw klachten mogelijk kunnen wijzen op Corona en krijgt u gerichte adviezen. 

Informatie voor kleine kinderen over het Coronavirus

Voor jonge kinderen is er een prentenboek verschenen over Flip, Grote Vriend en Corona. Dit prentenboek is  gratis te downloaden.

Dank u wel voor uw medewerking!